svenska pengar

När man är tvungen att låna pengar

Posted on Posted in Ekonomi

Det är ganska många som drar sig för att ta lån. Man kan tycka och tro att låna pengar är att leva över sina tillgångar och att man tar sig råd med saker som man egentligen inte har råd med. Att leva i en lyx man inte behöver. Men så kanske det kommer en tid när man verkligen är tvungen att ta ett lån.

Det är ok att låna så länga man kan betala tillbaka

Du behöver inte känna någon panik för att du måste låna pengar. Det är helt ok att låna till något som man verkligen behöver, så länge man vet att man kan betala tillbaka. Ett lån innebär att man får rätten att använda sig av något som tillhör någon annan under en viss tidsperiod. Att låna innebär också att man bestämmer sig för att skjuta på en kostnad som man inte vill eller kan betala just nu, till ett senare tillfälle.

Avgifter att räkna med

När du lånar pengar eller handlar på avbetalning så måste man betala ränta för det man lånar. Räntan baseras på det belopp man lånar. Det kommer också till olika avgifter och uppläggningskostnader som man får räkna med. Utöver detta kommer amorteringen, alltså avbetalningen av själva lånet. Om du har ett lån där du inte amorterar uppstår det ränta på ränta. Detta är när rätebeloppet läggs på ditt lån och ligger till grund för ny räntekostnad. Ränta på ränta kan även uppstå om du inte betalar innan utsatt tid, då dröjsmålsräntan adderas till ditt belopp.

Den totala kostnaden för ett lån kallas för effektiv ränta. I den effektiva räntan ingår själva räntekostnaden, men även andra avgifter på lånet, så som uppläggningsavgift och aviavgift. Det är viktigt att känna till att amortering är en återbetalning av lånet och räknas därför inte som en kostnad, fastän det kan kännas som en kostnad för dig. Den effektiva räntan anges vanligtvis som den totala lånekostnaden per år och det gör det lättare för dig att kunna jämföra olika lån mot varandra och välja det som är bäst för dig.

Olika typer av lån

Beroende på vad du ska låna till och hur mycket du ska låna så finns det olika typer av lån. Det finns bolån, SMS-lån, blancolån, privatlån och så vidare. Det som skiljer dessa åt är hur mycket man betalar i ränta, låneperiod och om lånet är taget med säkerhet eller inte. Tänk på att snabba lån, utan säkerhet oftast är dyrast.

Om du verkligen behöver låna pengar, få inte panik. Det är ok att låna pengar. Gör upp en bra plan på hur mycket du kan låna och se till att du kan betala tillbaka. Välj det lån som passar dig bäst och se till att du känner till alla avgifter som tillkommer. Det är mycket bra att se på den effektiva räntan för att få en överblick på hur mycket du faktiskt kommer att betala för lånet och för att jämföra olika lån, så att du kan hitta det allra billigaste och bästa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *