camera

Bästa filmerna i Sverige

Posted on Posted in Film

Det är minsann ingen lätt uppgift att lista de bästa svenska filmerna genom tiderna. Det finns så otroligt många. Sverige är ett fantastiskt film-land och vi ska vara stolta över svensk film. Här kommer lite tips på bra svenska filmer att se, om man ännu inte sett dem.

Smultronstället

Smultronstället är en svensk långfilm från 1957 som är skriven och regisserad av Ingmar Bergman. Filmen utspelar sig under en resa med bil på Riksettan (gamla E4:an) från Stockholm till Lund. Vi får följa läkaren Isak som har svärdottern Marianne med sig, som är på väg hem till sim make i Lund. Doktorn är väldigt framgångsrik i karriären, men känner misslyckande på det personliga planet. Under bilfärden färdas han även i drömmar och bland minnen där han får träffa människor ur sitt förflutna. Filmen belönades med en Golden Globe för bästa utländska film och med Guldbjörnen 1958.

Kvarteret Korpen

Kvarteret korpen är en svensk film från 1963 som regisserats av Bo Widerberg. Handlingen i filmen utspelar sig 1936 i fattigkvarteret Korpen i Malmö. Anders bor med sin alkoholiserade far och sin mor som tvingas försörja familjen. Anders stora dröm är att bli författare och en dag kommer det ett brev från ett förlag i Stockholm dit han har sänt ett manuskript. 1995 utsågs filmen till ”den bästa svenska filmen någonsin” i en omröstning i Nöjesguiden.

Fucking Åmål

Fucking Åmål är en film från 1998 och en av Lukas Moodyssons bästa. Den handlar om sextonåriga Agnes som är ensammast i hela världen, enligt henne själv. Hon har nyss flyttat och har i stort sett bara en vän. Agnes blir förälskad i Elin som är väldigt populär bland killarna och denna ungdomsfilm är i full gång. Filmen placerades på plats 7 över mest sedda svenska biofilmer åren 1993-2006.

Fanny och Alexander

Fanny och Alexander kom ut på bio 1982 och är skriven och regisserad av Ingmar Bergman. Filmen utspelar sig i Uppsala under åren 1907-1909. Filmen kretsar kring den förmögna familjen Ekdahl. Den äldste sonen Oscar driver tillsammans med sin hustru Emelie den lokala familjeägda teatern. Paret har tillsammans två barn, nämligen Fanny och Alexander. Oscar drabbas av en för tidig död och Emelie gifter om sig med biskopen i staden och flyttar in med barnen i hans spartanska och stränga hem. Ett helt nytt liv väntar barnen och vi får följa dem och övriga familjen genom sorg och glädje, ljus och mörker. Filmen nominerades för sex Oscars 1983 och vann fyra.

Mitt liv som hund

Mitt liv som hund är en svensk dramafilm som hade biopremiär i december 1985. Den är regisserad av Lasse Hallström och är baserad på romanen med samma namn, skriven av Reidar Jönsson. Filmen handlar om pojken Ingemar som har sitt eget sätt att hantera situationer när livet går honom emot. År 1959 tillbringar han sommaren hos sin morbror i Småland där han träffar pojkflickan Saga.

Sådär, nu är filmkvällarna räddade ett tag framöver. Nu är det bara att sätta på popcornmaskinen och seden njuta av några av de bästa filmerna genom tiderna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *