film

Bästa filmerna

Posted on Posted in Film

Det finns nog ungefär lika många filmtoppar och filmlistor som det finns stjärnor på vinterhimlen och det där med film är en otroligt individuell smaksak. Film som vi personligen tycker är bra, är film som berättar något som vi känner till eller där vi själva kan känna igen oss. Oscarsutdelningen är kanske inte alltid helt rätt ute när det gäller filmkvalitet, men det är ändå det äldsta av filmpriser och dess status är fortfarande hög.

De senaste filmerna som vann en Oscar för bästa film kommer här.

2015 Spotlight

Spotlight är ett amerikanskt drama som handlar om den sanna historien om Spotlight-teamet som jobbade på nyhetstidningen The Boston Globe och som avslöjade skandalen om sexuella övergrepp på barn och den mörkläggning som följde inom den katolska kyrkan. Filmen regisserades av Thomas McCarthy.

2014 Birdman

Birdman är en ett amerikanskt svart komedi-drama som är unikt filmad. Den är gjord så att den verkar vara filmad i en enda tagning. Detta krävde otrolig noggrannhet och repetition av skådespelarna, vilka var tvungna att memorera upp till 15 sidor dialog för att kunna göra de längsta tagningarna. Redigeringen tog dock bara två veckor tack vare detta. Filmen handlar om en utbränd skådespelare som är känd för att ha spelat superhjälten Birdman i flera storfilmer och han plågas nu av Birdmans röst som obarmhärtigt kritiserar honom och han upptäcker att han har telekinetiska förmågor.

2013 12 Years a Slave

Detta är en amerikansk-brittisk dramafilm som är baserad på självbiografin som skrevs av Solomon Northup. Solomon var en fri afroamerikansk man från New York som kidnappades i Washington DC år 1841 och såldes som slav. Han jobbade på olika plantager i Louisiana i 12 år innan han frigavs. Filmen regisserades av Steve McQeen.

2012 Argo

Argo är baserad på en verklig händelse och börjar den 4 november 1979 i Teheran där den iranska revolutionen pågår. USA:s ambassad stormas och all personal tar man som gisslan förutom sex amerikaner som flyr till den svenska och den kanadensiska ambassaden. Dessa sex jagas sedan av de iranska revolutionärerna. Spännande. Filmen regisserades av Ben Affleck.

2011 The Artist

The Artist är en fransk romantisk dramakomedi med svartvitt stumfilmsformat. Filmen utspelar sig i Hollywood i början av år 1927. Stumfilmsstjärnan George Valentin är älskad av alla och han möter den vackra Peppy Miller som är en dansös. De spelar in några filmer tillsammans men snart så gör ljudfilmen sitt intåg och Georges karriär får ett abrupt slut. Vi får sedan följa vad som händer med George och Peppy.

2010 The King’s Speech

Detta är en brittisk dramafilm i regi av Tom Hooper och den handlar om Kung Georg V som dör 1936 och som skulle efterträds av den motvillige monarken Edvard VIII som väljer att abdikera. Prins Albert står på tur att bli kung under namnet Georg VI. Han stammar svårt och känner sig därför väldigt osäker inför offentliga framträdanden. Vi får följa hur en läkare och logoped hjälper honom med att komma över sin stamning och de blir även goda vänner.

Det var lite tips på filmer att se nu i höstmörkret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *