privatlån

Olika typer av privatlån

Posted on Posted in Ekonomi

Ett privatlån är ett lån som inte är knutet till ett visst objekt. De flesta banker erbjuder någon typ av privatlån till sina kunder på mellan 10 000 kr och upp till 350 000 kr. Lånetiden varierar, men brukar sällan vara mer än 10-12 år. Räntan för ett privatlån är högre än vid till exempel ett  bolån och du kan räkna med att banken kommer att göra en kreditprövning för att bedöma din återbetalningsförmåga.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet, men det finns även olika typer av privatlån och vilken typ man väljer beror kanske på hur mycket man vill låna, hur snabbt man vill ha pengarna och hur mycket ränta man är beredd att betala. När man lånar pengar gäller det att hålla koll på vad man gör. Det är ofta fråga om ganska mycket pengar totalt om man räknar in alla övriga kostnader.

Blancolån

Ett blancolån är ett helt vanligt klassiskt lån som du kan ansöka om hos alla banker och en del andra låneinstitut. Eftersom blancolån inte har någon säkerhet och långivaren därmed känner sig mindre trygg, kan du räkna med att få betala högre ränta än vad du annars skulle fått göra.

Enkla lånet

En del banker använder sig av detta namn för att beskriva ett av sina privatlån. Anledningen till att man kallar det enkla lånet är att man kan söka lånet direkt på ett bankkontor eller ansöka via telefon eller Internet. Det enkla lånet är ett helt vanligt privatlån, men med ett lite mer inbjudande namn.

Konsumtionslån

Kärt barn har verkligen många namn. Ett konsumtionslån är egentligen precis detsamma som ett privatlån, men väljer man att använda ordet konsumtionslån betyder det rent ordagrant att pengarna som lånas är till för att konsumeras direkt. Eftersom det är ett lån utan säkerhet, så kan du använda pengarna till precis vad du vill.

Rak amortering eller annuitet

När du tar ett privatlån så får du ofta välja om du vill betala tillbaka lånet med rak amortering eller med annuitet. Vanligast är rak amortering. Du betalar då av en fast summa varje månad, men förutom detta måste du även betala ränta på skulden. Räntan kommer att minska vid varje betalningstillfälle eftersom din skuld minskar varje gång du gör en avbetalning. Har du ett annuitetslån bestämmer man ett fast belopp som man betalar varje månad som täcker både räntan och amorteringen. Den totala månadskostnaden blir då samma hela tiden. I början går en större del av pengarna till ränta och en mindre del till amortering. I slutet av löptiden blir det tvärt om.

Som sagt, kärt barn har många namn. Ett helt vanligt privatlån kan även kallas blancolån, enkla lånet eller konsumtionslån. Det är precis samma sorts lån utan UC, så om du letar efter ett lån mellan 10 000 kr och upp till 350 000 kr och som du kan binda på 10-12 år, så är det ett privatlån du letar efter. Tänk dock på att lån med säkerhet ofta ger bättre villkor och lägre ränta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *